Βιοπληροφορική
Η Βιοπληροφορική αποτελεί μια επιστήμη που ασχολείται με τη σύνθεση, την ανάλυση και τη διαχείριση βιολογικών δεδομένων, αναπτύσσοντας μεθόδους και διάφορα υπολογιστικά εργαλεία. Λόγω της διεπιστημονικότητας της, αφού συνδυάζει τη Βιολογία, την Επιστήμη των Υπολογιστών, τα Μαθηματικά και τη Στατιστική, οι μαθητές θα έχουν μια πρώτη εμπειρία σχετικά με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Παράλληλα, θα γνωρίσουν τη δομή του και κάποιες από τις λειτουργίες του όπως τις διαδικασίες που πραγματοποιούνται, ώστε το κεντρικό νευρικό σύστημα να εκτελέσει τις εντολές που θα δοθούν από αυτόν. Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τα βιολογικά δεδομένα που προκύπτουν. Στόχος του μαθήματος είναι να μπορέσουν οι μαθητές να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα από την ανάλυση εικόνων, την επεξεργασία σημάτων και την ομαδοποίηση δεδομένων, μέσα από μια πληθώρα πληροφοριών, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λογισμικό.
Βιοχημεία
Βιοχημεία είναι η χημεία της ζωής. η μελέτη όλων των χημικών μορίων στους ζωντανούς οργανισμούς. η έρευνα των χημικών διεργασιών σε έναν οργανισμό. Οι βιοχημικοί προσπαθούν να ανακαλύψουν την δομή και τις φυσικές ιδιότητες των βιομορίων, τον μηχανισμό της ενζυμικής δράσης, τα μυστικά της μεταβολικής διεργασίας, τις βασικές αρχές τις γενετικής και την διαδικασία του αμυντικού μηχανισμού των οργανισμών.
Σε αυτό το εργαστήριο οι μαθητές θα εκτελέσουν μια σειρά πειραμάτων, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τις βασικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην βιοχημεία και να διαπιστώσουν την αξία της βιοχημείας στην φαρμακευτική και την διατροφή. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να:
- συνθέσουν ένα καταπραϋντικό φάρμακο, να βρουν την περιεκτικότητα του προϊόντος τους και να μάθουν για την δράση των καταπραϋντικών ουσιών,
- ανακαλύψουν πού πραγματοποιείται η πέψη των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών, την δράση των ενζύμων και την επίδραση του pH.
Εξέλιξη και οι ασθένειες του ανθρώπου
Το εξελικτικό παρελθόν του ανθρώπου παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της υγείας του σήμερα. Η παρουσίαση των βασικών σταδίων της εξέλιξης του ανθρώπου και της διαμόρφωσης του σύγχρονου σώματος μας, θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τα σημερινά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε. Σήμερα νοσούμε από άγνωστες στο παρελθόν ασθένειες, όπως διαβήτης, κατάθλιψη, καρδιοπάθεια, οστεοπόρωση, πλατυποδία, τερηδόνα, μυωπία κ.α. Παρότι έχουμε επιτύχει υψηλότερα, μακροβιότερα και υγιέστερα σώματα, νοσούμε περισσότερο. H γεωργική, βιομηχανική και ηλεκτρονική επανάσταση επηρέασε τα ανθρώπινα σώματα που σφυρηλατήθηκαν από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Γιατί παχαίνουμε ευκολότερα και αδυνατίζουμε δυσκολότερα; Γιατί αποκτούμε επιβλαβείς συνήθειες; Γιατί αποκτούμε όλο και περισσότερες αλλεργίες στα ανεπτυγμένα κράτη; Μέσα από την συσχέτιση ανθρώπινης εξέλιξης και ασθενειών επιχειρείται μια προσέγγιση της εξελικτικής ιατρικής για να κατανοηθούν καλύτερα οι αιτίες σύγχρονων ασθενειών με στόχο την βελτιωμένη αντιμετώπισής τους.
Βιοηθική
Η ραγδαία ανάπτυξη των Βιολογικών επιστημών και η δυνατότητα παρέμβασης του ανθρώπου σε διάφορες βιολογικές διαδικασίες έκαναν απαραίτητη την ανάπτυξη ενός νέου γνωστικού αντικειμένου, αυτού της Βιοηθικής. Βιοηθική είναι ο κλάδος της επιστήμης που ασχολείται με τα ηθικά προβλήματα που ανακύπτουν στην Ιατρική, τη Βιολογία και την έρευνα γενικότερα. Από τη φύση της, η Βιοηθική, είναι το σημείο τομής διαφορετικών επιστημονικών πεδίων της Βιολογίας που περιλαμβάνουν την Γενετική, τη Βιοτεχνολογία, τη Βιοϊατρική ενώ εμπλέκονται και τελείως διαφορετικοί γνωστικοί τομείς όπως η Νομική, η Φιλοσοφία, η Κοινωνιολογία και η Θεολογία.
Στο εν λόγο μάθημα θα επιχειρηθεί μια σύντομη εισαγωγή στις βασικές αρχές της βιοηθικής, βάσει των οποίων οι άνθρωποι καλούνται να κρίνουν την πράξη και θα γίνει μια προσέγγιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την αρχή και το τέλος της ανθρώπινης ζωής. Ζητήματα που προκύπτουν από την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπως η τύχη των γονιμοποιημένων ωαρίων που δεν εμφυτεύονται, η παρένθετη μητρότητα, οι διαδικασίες επιλογής εμβρύου και ασφαλώς το θέμα της διακοπής κύησης θα προσεγγιστούν κριτικά. Επιπροσθέτως, το δαιδαλώδες ζήτημα της ευθανασίας με τις ποικίλες προεκτάσεις θα επιχειρηθεί να αναλυθεί υπό το πλαίσιο των ηθικών θεωριών που καλούνται να κρίνουν την ανθρώπινη πράξη.