Εισαγωγή στον Ανθρωπισμό & Εισαγωγικές Παρατηρήσεις
Η ενότητα «Από τον Ανθρωπισμό στην Ηγεσία» εξετάζει την ηγεσία μέσα από μία διεπιστημονική προσέγγιση, που περιλαμβάνει τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και άλλα επιστημονικά πεδία, καλλιεργώντας τις ηγετικές ικανότητες μέσα σε ένα πνευματικό και κοινωνικό πλαίσιο. Τι είναι η ηγεσία και τι καθιστά κάποιον ηγέτη; Από τον βασιλιά-φιλόσοφο του Πλάτωνα ως τον σύγχρονο καινοτόμο, η έννοια του ηγέτη πραγματώνεται σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις. Η «Εισαγωγή στη Φιλοσοφία» πραγματεύεται αυτές τις εκφάνσεις, προσπαθώντας να διερευνήσει τι μπορεί να περιλαμβάνει μία φιλοσοφική συζήτηση σχετικά με την έννοια του ηγέτη.
Οι μαθητές εισάγονται στο αντικείμενο του δράματος μέσα από μία θεωρητική προσέγγιση, που εξηγεί τις απαρχές του δράματος στο αρχαίο ελληνικό θέατρο. Διδάσκονται τη σημασία εννοιών όπως η τραγωδία, η κάθαρση και η μέθεξη και στη συνέχεια καλούνται να συσχετίσουν τις έννοιες αυτές με προσωπικές εμπειρίες, στο πλαίσιο του θεάτρου. Το μάθημα γίνεται στα ελληνικά.
Η Γλώσσα του Σώματος
Σε αυτό το μάθημα, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ελέγξουν το σώμα τους και να το κάνουν να εκφράσει – μέσω της κίνησης ή της στάσης του – τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Έτσι, οι μαθητές ξεκινούν με την ανάγνωση και την κατανόηση του νοήματος ενός σύντομου κειμένου (κατά προτίμηση ενός διαλόγου που να εμπεριέχει ένα είδος αντιπαράθεσης ή ένα έντονο συναίσθημα). Στη συνέχεια, θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να εκφράσουν το νόημα του κειμένου, χρησιμοποιώντας το σώμα και τις κινήσεις του. Στο τέλος, οι μαθητές θα δημιουργήσουν επί σκηνής ένα ζωντανό δρώμενο, που θα μιλάει τη γλώσσα του σώματος.
Η Έννοια της Βιωσιμότητας
Ένα πεδίο δράσης που απαιτεί τόσο την αυξημένη επίγνωση όσο και την υπεύθυνη λήψη αποφάσεων, είναι η σχέση μας με το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Αυτός είναι ο λόγος που το πρόγραμμα προσφέρει μία σειρά εργαστηρίων με αντικείμενο τη βιωσιμότητα, που στοχεύουν στη βελτίωση της κατανόησης και της ουσιαστικής ενασχόλησης των συμμετεχόντων με τα σχετικά ζητήματα.
Ενότητα Ρητορικής Τέχνης
Οι δεξιότητες παρουσίασης και ομιλίας μπροστά σε κοινό, και κυρίως η τέχνη της πειθούς, είναι απαραίτητες για όσους προσβλέπουν στην ανάληψη ενός ηγετικού ρόλου. Οι συμμετέχοντες στην Ακαδημία Pierce Leadership Academy θα διερευνήσουν το νόημα της πειθούς και θα συζητήσουν τις ηθικές προεκτάσεις αυτής της τέχνης. Οι μαθητές θα εξασκήσουν αυτές τις δεξιότητες στην πράξη, μέσω οργανωμένων debates, αφού πρώτα διδαχθούν τη βασική μορφή και τους κανόνες τους. Οι βασικοί στόχοι της ενότητας αυτής είναι:
- Να καλλιεργηθούν οι δεξιότητες κριτικής σκέψης, και
- Να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση του ατόμου που μιλάει μπροστά σε κοινό.
Εργαστήρι Συναισθηματικής Νοημοσύνης
Το να είναι κανείς σπουδαίος ηγέτης απαιτεί πολύ περισσότερα απ’ ότι μπορεί να αρχικά να νομίζουμε. Εξερευνώντας τους πέντε πυλώνες της συναισθηματικής νοημοσύνης, μέσα από διάφορες ομαδικές δραστηριότητες και ασκήσεις αλληλεπίδρασης, οι μαθητές θα αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους, τις κοινωνικές τους δεξιότητες και την επίγνωση των συναισθημάτων τους και θα κατανοήσουν πώς αυτό οδηγεί σε αυξημένη ηγετική δραστηριότητα και καλύτερη λήψη αποφάσεων.
Ανθρώπινα Δικαιώματα
Η έννοια των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσεγγίζεται μέσα από κείμενα της αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής γραμματείας. Σε αυτό το μάθημα, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τον τρόπο που οι χαρακτηριστικότεροι εκπρόσωποι της αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής γραμματείας προάγουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Με βάση το έργο τους, οι μαθητές θα αντιληφθούν τη σημασία των ζητημάτων που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα τα αναλύσουν και θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση να γίνουν οι ίδιοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο των σύγχρονων κοινωνιών. Στο τέλος, θα υλοποιήσουν και θα παρουσιάσουν μία εργασία σχετική με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ιστορίες Ηγεσίας
Σε αυτό το εργαστήρι, οι μαθητές θα λάβουν σπουδαία μαθήματα ηγεσίας, μέσα από τις ιστορίες μεγάλων ηγετών της αρχαίας Ελλάδας. Οι ιστορίες αυτές συνδέουν την εμπειρία των αρχαίων Ελλήνων ηγετών με τη σύγχρονη πραγματικότητα στο εταιρικό περιβάλλον και επιχειρούν να αναδείξουν διάφορα χαρακτηριστικά Ηγεσίας, όπως είναι η δημιουργία ομάδων μεγάλων δυνατοτήτων και η εταιρική κουλτούρα, η ηγεσία σε καταστάσεις κρίσης, ο σχεδιασμός δεξιοτήτων και διαδοχής, οι Γυναίκες Ηγέτιδες και η καινοτομία.
Ημερήσιες Εκδρομές Θερινού Σχολείου
Κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων του προγράμματος, οι μαθητές θα επισκεφθούν μέρη και τοποθεσίες εντός και εκτός του νομού Αττικής.