Δομή Εκπαιδευτικής Ενότητας
Η βιωματική εκπαιδευτική ενότητα που αφορά στην Κοινωνική Προσφορά, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και διαρκεί τρεις εβδομάδες, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι μαθητές να εντρυφήσουν στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από την κοινωνική προσφορά, καλλιεργώντας και εφαρμόζοντας τις αρχές της συνεργασίας, την πρωτοβουλία, την κατανόηση της τοπικής επίδρασης ζητημάτων που εμφανίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από την ενδελεχή έρευνα, εργασίες πεδίου, δράση, αναστοχασμό και τεκμηρίωση.
Η θεματική ενότητα εκτυλίσσεται ως μία εντατική, συνεκτική και βιωματική μαθησιακή εμπειρία, που περιλαμβάνει πλήθος διαλέξεων από εξωτερικούς ομιλητές, επαγγελματίες και ειδικούς του αντικειμένου. Η δομή του μαθήματος ενσωματώνει τη Δημιουργικότητα, τη Δράση και την Κοινωνική Προσφορά (CAS), στοιχεία του προγράμματος IBDP (International Baccalaureate Diploma Programme) και τη μεθοδολογία της κοινωνικής προσφοράς, ώστε να εφοδιάσει τους εκκολαπτόμενους ηγέτες με τα απαραίτητα εργαλεία που θα χρειαστούν για να λειτουργήσουν συνειδητά σε επιτόπιες αποστολές κοινωνικού χαρακτήρα, ως μέλη μίας κοινότητας και ως πολίτες του κόσμου, ικανοί να ανταποκριθούν σε αυθεντικές ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτής της εκπαίδευσης, οι μαθητές συνεργάζονται και εξερευνούν πρωτότυπες ιδέες και δημιουργούν σχέδια δράσης, που προκύπτουν από την ατομική έρευνα και την επαφή με ειδικούς του αντικειμένου, συμμετέχουν σε εμπειρίες που απαιτούν σωματική προσπάθεια, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει σε έναν υγιή τρόπο ζωής, και υλοποιούν ουσιαστικές δράσεις αμοιβαίας συνεργασίας στις τοπικές κοινότητες. Στο διάστημα των τριών εβδομάδων, οι μαθητές παρατηρούν, αναλογίζονται και καταγράφουν τον τρόπο με το οποίο οι εμπειρίες κοινωνικής προσφοράς συμβάλλουν στην κατανόηση και την προσήλωσή τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη, στα πλαίσια σύνθετων συνεργατικών εργασιών, που εστιάζουν σε διακριτούς τομείς και αφορούν σε θέματα παγκόσμιας σημασίας, τα οποία πραγματεύεται η ενότητα. Σκοπός κάθε συνεργατικής εργασίας είναι να προτείνει προσωπικούς και -ιδανικά- συλλογικούς στόχους, δεσμεύσεις και σχέδια για συνεχιζόμενη δράση, μετά το πέρας της Ακαδημίας Pierce Leadership Academy.
Στο πλαίσιο της ενότητας της Κοινωνικής Προσφοράς, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, δίνουμε στους μαθητές τον χώρο, τις γνώσεις και τα εργαλεία που χρειάζονται, ώστε να προσεγγίσουν την κοινωνική προσφορά ως μέσο αντίληψης, εμπειρίας, κατανόησης και συμμετοχής στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επιδίωξη στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
Στο διάστημα των τριών εβδομάδων, οι μαθητές θα πάρουν την πρωτοβουλία να Διερευνήσουν, να Δράσουν, να Προετοιμάσουν, να Αναλογιστούν και να Παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους. Αυτό αντανακλάται ξεκάθαρα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα.
Κατά την 1η Εβδομάδα, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την κοινωνική προσφορά και καλούνται να αναλογιστούν τον ορισμό, τον σκοπό και τη μεθοδολογία της. Στη συνέχεια διδάσκονται τις βασικές έννοιες του δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, διαμορφώνοντας ομάδες, μαθαίνουν να εντοπίζουν και να αναπαράγουν το νομικό σκεπτικό της νομολογίας σε θεμελιώδεις υποθέσεις του συνταγματικού δικαίου και του δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετά το πέρας αυτής της άσκησης, οι μαθητές αντιπαραθέτουν προτάσεις σχετικά με τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματεύεται η νομολογία που συζητήθηκε, και με τη βοήθεια εργαλείων που βασίζονται σε στοιχεία της φιλοσοφίας μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως κοινωνική πρακτική ενσυναίσθησης και σεβασμού απέναντι στον συνάνθρωπο. Μέσα από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες αναστοχασμού, οι μαθητές εντοπίζουν τα δυνατά τους σημεία, καθώς και τα στοιχεία της προσωπικής τους εξέλιξης που χρήζουν ανάπτυξης, και καλούνται να εξερευνήσουν τα δικά τους χαρακτηριστικά υπηρετικής ηγεσίας.
Η εισαγωγή στους βασικούς μαθησιακούς στόχους και η επαφή με σημαντικά ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως είναι η εξασφάλιση υδάτινων πόρων και η ενέργεια, αποσκοπεί στο να καταφέρουν οι μαθητές να συσχετίσουν τις προκλήσεις που εμφανίζονται σε παγκόσμια κλίμακα με τη δράση σε τοπικό επίπεδο. Η 1η Εβδομάδα εστιάζει στη διερεύνηση και την προετοιμασία για τις εργασίες πεδίου που διεξάγονται κατά τη 2η Εβδομάδα, και στον αναστοχασμό επί θεωρητικής βάσης, ενώ οι μαθητές διδάσκονται πώς να αξιολογούν τις ανάγκες και τον τρόπο δράσης στο πεδίο, ως ομάδα. Επίσης, η 1η Εβδομάδα περιλαμβάνει και εκπαίδευση για την προετοιμασία της δράσης στο πεδίο. Η 2η Εβδομάδα είναι αφιερωμένη στις εργασίες πεδίου, που συνίστανται στην άμεση κοινωνική προσφορά στην Αθήνα και στη διήμερη Εκδρομή με αντικείμενο την Κοινωνική Προσφορά στην ελληνική επαρχία. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να βιώσουν την αμοιβαία συνεργασία και την ουσιαστική επαφή με τις τοπικές κοινότητες και τους ανθρώπους, συνοδευόμενοι από τον διδάσκοντα, έναν επιπλέον συντονιστή πεδίου και προπτυχιακούς φοιτητές που παρέχουν επιτόπου καθοδήγηση και φροντίζουν ώστε οι μαθητές να αντλήσουν τα μέγιστα από την εμπειρία. Η 3η Εβδομάδα επικεντρώνεται στον αναστοχασμό και τις παρουσιάσεις μέσω συλλογικών έργων. Αντλώντας υλικό από πρωτότυπα έργα, την προσωπική τους έρευνα και καταγεγραμμένες εμπειρίες, όπως είναι για παράδειγμα τα λογοτεχνικά έργα, οι ταινίες μικρού μήκους, η φωτογραφία, τραγούδια και ποιήματα, οι μαθητές πραγματοποιούν συνεδρίες αναστοχασμού και δημιουργούν μία κοινή βάση συζήτησης, για την ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων μέσα στην ομάδα. Σχεδιάζονται ευχαριστήριες κάρτες, οι οποίες στη συνέχεια κατασκευάζονται χειροποίητα και αποστέλλονται σε όλους τους συντελεστές της ενότητας της κοινωνικής προσφοράς, καθώς και σε ομιλητές, καλώντας τους να παρευρεθούν στη σχετική έκθεση, η οποία οργανώνεται από τους μαθητές.