Ανθρώπινα Δικαιώματα και Βιώσιμη Ανάπτυξη
Στην ενότητα που είναι αφιερωμένη στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, οι μαθητές συμμετέχουν με ουσιαστικό τρόπο, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής προσφοράς, στην Αθήνα και την ελληνική επαρχία, με στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων υπηρετικής ηγεσίας, οργάνωσης, έρευνας, τεκμηρίωσης και κριτικού αναστοχασμού, στην τάξη και στο πεδίο.
Αυτή η θεματική του προγράμματος PLA δημιουργεί το πλαίσιο στο οποίο οι μαθητές εισάγονται και εμβαθύνουν στην κατανόηση στόχων παγκόσμιας σημασίας, που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι στόχοι αυτοί είναι στην πραγματικότητα ο φάρος που θα οδηγήσει τους αυριανούς ηγέτες και τους πολίτες του κόσμου στην ανάληψη ρόλων ευθύνης και την ανάλογη δράση που αυτοί απαιτούν.
Οι μαθητές εξερευνούν τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες, τα ταλέντα και τις ευκαιρίες εξέλιξης και ανάπτυξης μέσω της προσφοράς, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτά ανταποκρίνονται σε στόχους κοινωνικής προσφοράς και ανάγκες σε μία κοινότητα. Θα συμβάλλουν στον προσδιορισμό στόχων και στην προετοιμασία εμπειριών κοινωνικής προσφοράς στην Αθήνα και την ελληνική επαρχία, συμμετέχοντας στην έρευνα, τον σχεδιασμό και την προετοιμασία πριν από την υλοποίηση οποιασδήποτε δράσης. Μετά την ολοκλήρωση της δράσης, σειρά έχουν ο αναστοχασμός και η παρουσίαση. Βεβαίως, σε καθημερινή βάση θα εξασκούνται στην πρακτική της ηγεσίας, της υπεράσπισης και της ομαδικής εργασίας.
Οι μαθητές εξετάζουν επίσης ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εστιάζοντας στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, και καθοδηγούνται στη διεξαγωγή έρευνας, στον αναστοχασμό σχετικά με τη μεροληψία, στη διερεύνηση και την αξιολόγηση αναγκών και τον στρατηγικό σχεδιασμό υπεύθυνης δράσης για την αντιμετώπιση των εντοπιζόμενων αναγκών. Οι μαθητές, πατώντας πάνω στις πραγματικές εμπειρίες προσωπικής αλληλεπίδρασης με τα άτομα στα οποία απευθύνεται η προσφορά τους, οδηγούνται στην αποδόμηση των διαφόρων στερεοτύπων και την ενδυνάμωση των δεσμών και του βαθμού αποδοχής, σε κοινότητες με πολλά χαρακτηριστικά διαφοροποίησης.
Ειδικότερα, μέσω της συνεργατικής έρευνας και του ομαδικού αναστοχασμού, η Εκδρομή με αντικείμενο την Κοινωνική Προσφορά στην ελληνική επαρχία, που πραγματοποιείται στα πλαίσια της δεύτερης εβδομάδας του προγράμματος PLA, περιλαμβάνει τα εξής: αλληλεπίδραση με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη και ειδικούς του αντικειμένου, προετοιμασία ερευνών και ερωτηματολογίων, δράσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων και την παροχή ενημέρωσης εντός και εκτός του σχολείου, εργασίες στο πεδίο, αναστοχασμό και τεκμηρίωση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας κοινωνικής προσφοράς, απόψεις σχετικά με τις ανάγκες, την ευπάθεια, την ενδυνάμωση, τα προνόμια, την ουσιαστική συμμετοχή, καθώς και την υπεύθυνη δράση κάθε συνειδητού πολίτη.
Οι τομείς στους οποίους εστιάζουν οι βιωματικές ενότητες αυτής της θεματικής είναι τα Δικαιώματα των Παιδιών, η Φωνή Νεαρών Προσφύγων, η Αγωγή και Ενημέρωση σχετικά με την Υγεία, η Ανταπόκριση και Ετοιμότητα Έκτακτης Ανάγκης, η Βιώσιμη Ανάπτυξη και το Περιβάλλον, το ζήτημα της Φτώχειας και των Αστέγων, η Διαμόρφωση Κοινοτήτων χωρίς Αποκλεισμούς, η Αναπηρία, η Καταπολέμηση του Ρατσισμού και κάθε είδους Διάκρισης, ο Κοινωνικός Αντίκτυπος και η Αλλαγή. Τα πνευματικά ερεθίσματα για τη βελτίωση της γνώσης και της κατανόησης αυτών των ζητημάτων από τους μαθητές, αντλούνται από το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες, τον πολιτισμό και τη λογοτεχνία.
Η ενότητα που αφορά στην Κοινωνική Προσφορά, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη εμπνέει τους μαθητές ώστε να χαράξουν μία πορεία προσφοράς ως συνειδητοί υπηρετικοί ηγέτες, πολίτες του κόσμου και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης, με έμπρακτη προσφορά και δράση στο πεδίο.